Излишното производство на пирол може да е в основата на някои случаи на аутизъм

Пиролурия, биохимична аномалия, произтичаща от свръхпроизводството на пиролни молекули по време на синтеза на хемоглобин, може да играе етиологична роля в развитието на разстройства от аутистичния спектър, поне в някои случаи.
Пирол е хетероциклично ароматно органично съединение с петатомен пръстен, с молекулна формула C4H5N[1], които се срещат естествено в редица биологично важни съединения, включително витамин B12, билирубин и биливердин. Те също са компоненти в по-сложните порфирини, които изграждат хема.
Въпреки, че не е ясно защо, някои хора са генетично предразположени към свръхпроизводство на пироли. Излишните пиролови молекули не изпълняват кой знае каква функция в тялото и обикновено се екскретират чрез урината.
Но при определени индивиди нивата на пирол се повишават до точка, в която те започват да сеят хаос. Това е така, защото те имат силен афинитет на свързване с важни хранителни вещества като цинк и витамин B6, увеличавайки загубата на тези хранителни вещества с урината. Освен това, пиролите блокират рецепторните места на цинка и витамин В6. Повишените нива на пирол в урината всъщност са функционален маркер за дефицит на цинк и витамин В6.
Както цинкът, така и В6 изпълняват редица жизненоважни физиологични функции; цинкът поддържа здравето на имунната система, чревната цялост и синтеза на невротрансмитери и балансира нивата на мед. B6 е критичен за производството на основните невротрансмитери серотонин, допамин и GABA. Изчерпването на цинк и/или B6 може да доведе до различни физически и психологически симптоми.
Освен това, пиролурия се характеризира с изчерпване на арахидоновата киселина, което променя съотношенията на омега-3 към омега-6 мастни киселини в организма.
По-честите признаци на пиролурия включват лоша краткосрочна памет, непостоянни промени в настроението, нервност и тревожност, затруднено контролиране на стреса, обсебвания от негативни мисли, истерично поведение, необичайно разпределение на мазнините в тялото, стрии, бели петна по ноктите и – вярвайте или не – склонност към стоене до късно през нощта и отлагане или пропускане на закуската.
Връзката Пирол-аутизъм
Някои изследователи твърдят, че химичният дисбаланс, свързан с пирола, може да е в основата на аутизма, а също и на няколко други поведенчески разстройства.
Тази теория датира от 1958 г. и е свързана с името на д-р Абрам Хофер, който изследва първопричините за шизофренията. В урината на пациенти с шизофрения, Хофер открива вещество, което той нарича „лилав фактор“, наречен така заради лилавия си цвят върху хартиените хроматограми. „Mauve“ първоначално се смяташе за криптопирол, но по-късно беше точно идентифициран като хидроксихемопиролин-2-он (HPL) ( Adams, J. et al. Nutr & Metab . 2011; 8(1): 34 ).
След първоначалната идентификация на Hoffer за повишени нива на пирол сред пациенти с шизофрения, други изследователи свързват пиролурията с няколко други разстройства на настроението и когнитивните нарушения, включително тези, които съставляват аутистичния спектър. Изглежда, че екскрецията на пирол в урината е по-висока при пациенти с аутизъм, както и при тези с ADHD, синдром на Аспергер, тревожност, депресия, биполярно разстройство и обсесивно-компулсивно разстройство, отколкото при тези без тези разстройства ( Stuckey, R. et al. ACNEM J. 2010; 29 (3): 3-8 ).
Днес аутизмът е много по-широко разпространен в сравнение с преди няколко поколения. Неговите признаци и симптоми могат да се проявят по множество драматично различни начини, предизвиквайки здравните специалисти да определят най-подходящата интервенция и възможности за лечение за отделните пациенти.
Констатации от неотдавнашен доклад на Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC) показват, че през 2012 г. около едно на всеки 68 или 1,5% от децата на възраст 8 години са били идентифицирани с разстройство от аутистичния спектър (ASD). Тези числа отразяват значителен скок в сравнение с нивата, публикувани в най-ранните проучвания за аутизъм през 60-те и 70-те години на миналия век, които оценяват разпространението на приблизително четири до пет случая на всеки 10 000 деца (Christensen, D. et al. Surv Summ . 2016; 65( 3): 1-23).
Движещите фактори в основата на това значително увеличение не са ясни, но явлението не може да се отдаде единствено на повишената бдителност и по-добрата диагностика.
Албърт Менса, лекар, който специализира в лечението на пиролно разстройство и други биохимични дисбаланси, вярва, че аутизмът е „ състояние на стрес – състояние на оксидативен стрес, което е като „клетъчна ръжда“. Той отбелязва, че високият оксидативен стрес и недостатъчното метилиране са отличителни черти на разстройствата от аутистичния спектър. Пиролурия, „е разстройство на непоносимост към стрес.“
Менса твърди, че почти всички деца с аутизъм имат повишени пироли, ако не и пълна пиролурия. Те също така са склонни да имат нарушение на метилирането, въпреки че статусът на метилиране не може непременно да се използва за предсказване на пиролурия.
„Пиролното разстройство не е отделно свързано разстройство, изключително за аутизма“, обяснява Менса, „и нарушенията на метилирането не са изключителни за аутизма. Така че трябва да бъдем внимателни в опитите си да направим връзки между метилирането, аутизма и пиролите, без да разбираме, че и двете могат да присъстват при хора с психични проблеми. Повишените нива на пирол могат да се появят при пациенти с рак, множествена склероза или множество други физиологични състояния.
Накратко, пиролурията вероятно не е окончателната „причина“ за аутизъм – и е малко вероятно разстройството да има само една единствена причина. Но това със сигурност е фактор, който си струва да се вземе предвид, особено защото пиролурията е лесна за откриване и потенциално обратима чрез целенасочени хранителни интервенции.
Опции за тестване и лечение
Пиролното разстройство може да се провери с помощта на обикновен тест за урина, анализиращ за молекули на криптопирол. И когато са правилно идентифицирани, пациентите с високи нива на пирол могат да проявят забележително бърз отговор на лечението, според експерти по пиролови разстройства.
Числата в диапазона от 0-10 mcg/dL се считат за оптимален или нормален диапазон за криптопирол в урината. Когато нивата се повишат до 10-15 mcg/dL и човек също е симптоматичен, той или тя може да се счита за гранична пиролурия . Лабораторна стойност от 16 mcg/dL или повече ясно показва пиролно разстройство, независимо от симптомите.
Даниел Хансън, вицепрезидент на DHA Laboratory , отбелязва, че с внимателно ръководство, повишеното ниво на пирол и симптомите, които предизвиква, са напълно коригируеми. Лабораторията на Hanson е специализирана в персонализирани тестове и планове за лечение на пациенти с пиролурия.
Подобно на много други разстройства на настроението, аутизмът обикновено се лекува с психиатрични лекарства. Докато такива лекарства предлагат ползи за някои, те могат да имат множество неприятни странични ефекти и в крайна сметка да маскират основните причини за симптомите на пациентите.
Точната диагноза на пиролното разстройство отваря врати към допълнителни безопасни, ефективни възможности за лечение за нормализиране на химията на тялото и мозъка.
Целевата терапия с хранителни вещества предлага мощна алтернатива на фармацевтичните продукти при лечение на поведенчески състояния като аутизъм, свързан с пирола. Хранителната терапия за пиролно разстройство обикновено се съсредоточава върху добавки с цинк и В6, комбинирани с омега-6 есенциални мастни киселини.
Хенсън предупреждава обаче, че хранителната терапия за пиролни разстройства определено не е за аматьори. Диапазоните на дозите за гореспоменатите хранителни вещества, които са необходими за постигане на значими промени, обикновено са няколко пъти над препоръчителните дневни дози за тези конкретни хранителни вещества. Освен това протоколите трябва да бъдат внимателно индивидуализирани. „Няма универсална програма за лечение на пиролно разстройство“, подчертава той.
Когато се лекуват хора с пиролурия, всички предписани хранителни вещества и витамини „трябва да бъдат съпоставени с критична информация за пациента като възраст, тегло, симптоми, здравна история и резултати от тестове“, казва Хансън. Всички тези уникални характеристики на пациента играят роля при определянето на подходящите дозирани количества.
Д-р Менса, който практикува в района на Чикаго, потвърждава липсата на единен протокол за лечение на пиролурия, обяснявайки, че „ стандартизираният подход може да доведе до токсичност и дори увреждане – всичко от имуносупресия до микроцитна анемия до периферна невропатия, състояния, които могат да бъдат причинени от неподходящо дозиране при лечението на пиролурия.
„Дори добрият холестерол (HDL) и сърдечно-съдовото възпаление могат да бъдат засегнати“, ако дозите не са съобразени с индивидуалните нужди на пациента, добавя Менса. „Лечението трябва да се извършва от лекар.
Въпреки че не е просто, потенциалните ползи от адаптираните хранителни интервенции често са драматични. Лекувани по подходящ начин, някои пациенти с пилолурия могат да изпитат подобрение на симптомите на аутизъм и подобрения в когнитивните функции и поведението само за три седмици до три месеца.
Група от практикуващи здравни специалисти, обучени за лечение на пиролурия, могат да бъдат намерени чрез Изследователския институт Walsh , базирана в Илинойс организация с нестопанска цел, която насърчава изследванията и интегрираното медицинско образование за лекари. Пакети, които включват тестване и консултация с водещи експерти по пиролурия, са достъпни онлайн и за пациенти в САЩ.
По отношение на аутизма Менса подчертава, че лечението с пироли не „лекува“ напълно проблема. Но справянето с пиролурията на молекулярно ниво помага за справяне с поведенческите предизвикателства и емоционалните нередности, които децата с аутизъм често показват.
Идентифицирането на повишенията на пирола отваря нов поглед върху връзката между биохимията, метаболизма и поведенческите модели. Въпреки че не е „лек“ за аутизъм, лечението на пиролурия може да направи голяма промяна към добро в живота на някои пациенти с аутизъм.
„Клиничната подкрепа и лабораториите са достъпни за всички“, отбелязва Хенсън, призовавайки практикуващите здравни грижи да „приложат тези критични анализи за по-здравословно и по-светло бъдеще в една област на медицината, която все още изглежда доста тъмна“.
Източник:

Excess Pyrrole Production May Underlie Some Autism Cases

Leave a Comment