Балансираната автономна (вегетативна) нервна система и връзката й с нивата на Калций и Фосфор

Балансираната автономна (вегетативна) нервна система и връзката й с нивата на Калций и Фосфор.
Съотношението между нивата на калций и фосфор в резултатите при изследване на коса показва какво е състоянието на вегетативната нервна система при изследвания индивид. Съотношение по-ниско от 2,5 показва повишена функция на симпатиковия дял, докато такова над 2,5 – на парасимпатиковия дял.
Вегетативното състояние е важно, тъй като е тясно свързано с дейността на надбъбречната и щитовидната жлеза. Лекарят, който проучва обстойно съотношението калций/фосфор, е Melvin Page DDS. (Page, M., Degeneration – Regener­ation, Nutritional Development, St. Petersburg, FL 1949, 1980.)
Състоянието на вегетативната нервна система не е постоянна величина. Възможно е доминиране както на симпатиковия дял, така и на парасимпатиковия дял.
Важна за отбелязване е и третата концепция, която се занимава с факта, че процесите в организма на човек могат да бъдат доминирани както от вегетативната нервна система, така и от оксидацията.
Симпатиков и парасимпатиков дял на вегетативната нервна система.
Симпатиковият дял се свързва с израза „борба или бягство“. Той активира мозъка и мускулите и е „системата за ускоряване“ в тялото. Свързан е с разход на енергия и е катаболен.
Парасимпатиковият дял съхранява, подхранва и отговаря за това кога организма си почива. Той активира органите на храносмилателната система, анаболен е и регенерира тялото.
Тялото балансира тези две системи и свързаните с тях минерали. Животните са доста добри в това. Здравите котки или кучета бягат бързо и се бият упорито, но им е еднакво удобно да прекарват следобеда в сън. Хората обаче имат по-големи трудности при балансирането на вегетативната нервна система. Някои натрапчиво „се бият или бягат“ през цялото време. Други са в режим на отказване, в който вече няма желание да се борят за нищо. Често те са депресирани и се чувстват като жертви.
Причините за дисбаланса в автономната нервна система биха могли да бъдат химически дисбаланси, с които човек се ражда, лоша диета, употреба на стимуланти, негативно мислене, структурни дисбаланси, физически или емоционални травми и излагане на токсични метали и химикали, които засягат хипоталамуса и хипофизната жлеза.
Фосфор
Фосфорът е лесно възпламеним и експлозивен. Той трябва да се съхранява под вода. Изложен на въздуха, спонтанно се запалва. TNT съдържа фосфор. Основна градивна част е от светлините на монитори и телевизори. Фосфорът е ключовият елемент в АТФ, аденозин трифосфата, високоенергийната молекула, която осигурява енергия за нашите тела.
Д-р Пол Ек открива, че високото или ниското съдържание на фосфор в анализа на косата показва нарушен протеинов синтез. Всички протеини съдържат фосфор. Високият фосфор в косата, особено по отношение на калций, е индикатор за доминиране на симпатиковия дял. Това е катаболитно състояние, свързано с прекомерно разграждане на протеини.
В етап на изтощение от стрес, тялото се доминира парасимпатиковият дял, защото симпатиковият е изтощен. Храносмилането, усвояването и използването на протеини са нарушени поради дефицит на цинк, токсичност на медта, недобра чревна флора и други проблеми. Това води до ниско съдържание на фосфор в косата, особено по отношение на калций. Това състояние е по-сериозно от висок фосфор в косата.
Калций
Калцият е студен, твърд и статичен. Той е основната съставка на бетона. Калцият придава твърдост на нашите кости и зъби. Докато фосфорът е енергия в движение, калцият е структура.
Д-р Ханс Селие, основател на стресовата теория за болестите, открива, че симпатиковата нервна активация понижава нивата на калций и магнезий в тъканите. Това поставя тялото в хипер будно състояние, повишава кръвното налягане чрез свиване на артериите и повишава раздразнителността на нервната система. Това подготвя тялото за борба или бягане.
Обратното се случва в етапа на изтощение на стреса. Симпатиковата система е изтощена. Активността на щитовидната жлеза и надбъбречните жлези намалява и калцият в тъканите започва да се повишава. Може да стане много повишен в проба от коса, което показва парасимпатиково състояние. Идеалното съотношение между калций и фосфор в косата е 2,5:1. Пробите от коса не трябва да се мият в лабораторията, за да се получат точни показания.
Автономно доминиране
Автономното доминиране се отнася до това кой клон на автономната система се използва през повечето време. Почти при всеки човек, това е симпатиковия дял. Когато доминацията е в лека форма, човек гледа напред, оптимист е, активен е и енергичен. Симптомите на прекомерно симпатиково доминиране включват натрапчивост, прекомерно тичане, прекомерна работа, прекомерно мислене, страх, безпокойство, тревога или гняв. Човек може да говори, мисли и работи бързо. Не прекарва достатъчно време в парасимпатиково състояние, за да възстанови тялото, така че в крайна сметка то се изчерпва от хранителни вещества или така наречения „burn out“. Високото съотношение на натрий/калий в косата показва симпатикова доминация. Днес дори малките деца страдат от стрес и неправилно хранене.

Здравите парасимпатикови доминиращи индивиди са рядко срещани. Те обичат да релаксират, не реагират на стрес и могат да почиват цял ден, не защото са уморени, а защото са доволни. Те живеят в настоящия момент и са в мир. Здравият парасимпатиков доминант обича да яде, има страхотен апетит и отлично храносмилане, защото парасимпатиковата система активира храносмилането. Те са рядкост поради стреса на съвременния живот. Освен това токсичните метали и химикали в храната, въздуха и водата нарушават правилното функциониране на автономната нервна система.
Много по-често срещано е емоционално причинено нездравословно парасимпатиково доминиране. Тези хора са се отказали от живота и не се борят за нищо. Те може да изглеждат спокойни, но не са. Могат да почиват или да са активни, но са в режим на отказване. Техният анализ на косата ще разкрие високо съотношение калций/фосфор, бавно окисление, ниско съотношение натрий/калий или може би минерален модел с четири ниски електролита.

Вегетативната доминация и автономното състояние на човек могат да са различни. Много пациенти са симпатиково доминиращи, но тялото е в парасимпатиково състояние. Това се нарича изгоряла (burn out) симпатикова доминанта. Показва се при анализ на косата чрез високо съотношение калций/фосфор (парасимпатиково състояние) и високо съотношение натрий/калий (симпатикова доминация). Това е често срещан модел на бавен окислител.

Автономно или окислително доминиране
При някои хора автономният дисбаланс е най-важен. При други най-важен е дисбалансът на степента на окисление. Доминирането на автономния дисбаланс може да се дължи на токсични метали в хипоталамуса или хипофизната жлеза, които влияят на производството на хормони от основните жлези. Друга често срещана причина за автономна доминация са неврози, страхове, тревоги, негодувание, предразсъдъци или умствена ригидност. Такива хора винаги се борят или бягат, или могат да изпаднат в състояние на отказ.
Тези с преобладаващ дисбаланс на степента на окисляване имат по-малко емоционални проблеми и по-малко токсични метали в хипофизата. Вместо това, те имат токсични метали или дефицит на хранителни вещества, които засягат главно транспорта на хранителни вещества, метаболизма и клетъчното дишане в митохондриите. По този начин способността на тялото да окислява или изгаря храната е най-засегната.
Въпреки че е важно, разграничението може да стане неясно. Например, нарушената клетъчна пропускливост поради химически дисбаланси може да накара тялото да отделя свръхсекреция на хормони на щитовидната жлеза или надбъбречните жлези, за да компенсира. Това от своя страна разстройва автономната нервна система. Ако тези процеси продължават с години, могат да доведат до разстройство на личността. Отделянето на всички тези фактори може да бъде трудно.
Най-добрият подход е да се коригира всяко ниво на функциониране. Това означава подпомагане на дейността на жлезите и клетъчното дишане, попълване на минерали, елиминиране на токсични метали, добра диета и начин на живот и използване на терапии за изчистване на структурни и емоционални блокове.
Източник: https://arltma.com/newsletters/mineral-patterns-calcium-to-phosphorus-ratio/?fbclid=IwAR29VGhajGRHariR7bTG3UBPDm0j7M2d2zdv9GoO5FJrpO1ZdoPcPJ-v_P0

Leave a Comment