СЪОТНОШЕНИЕТО НАТРИЙ/КАЛИЙ

СЪОТНОШЕНИЕТО НАТРИЙ/КАЛИЙ

от д-р Лорънс Уилсън

октомври 2022 г., LD Wilson Consultants, Inc.

Цялата информация в тази статия е само за образователни цели. Не е за диагностициране, лечение, предписване или лечение на каквато и да е болест или здравословно състояние.

Лесно може да се напише цяла книга за съотношението на натрий към калий при минерален анализ на тъканта на косата. Д-р Ек нарича това съотношение коефициент на жизненост .

По-рано той го нарича съотношение живот-смърт, тъй като е толкова важно. Може също да се нарече електрическо съотношение или вътрешно съотношение.

Съотношението Na/K при повторен тест е напълно различно от това при първоначален тест. По-голямата част от тази статия се отнася само за Na/K при първоначален тест.

При повторен тест съотношението Na/K може да варира доста-от високо до много ниско, тъй като химията на тялото се ребалансира, докато тялото елиминира токсичните метали и докато възстановява травмите. Тези колебания не означават много, освен че в тялото се случват много промени.

Идеално съотношение.

Д-р Ек установява, че идеалното съотношение натрий/калий в коса е около 2,5. Откриваме, че добър диапазон е между около 2,4 и до около 4 или дори 5 при човек. При животните идеалът е по-близо до 0,5. При растенията е по-близо до 0,1. Съотношението натрий/калий е мярка за електрическия потенциал през клетъчните стени.

ЗАБЕЛЕЖКА: Важно е пробата от коса да не се мие в лабораторията за точни показания на натрий и калий.

ТЕМИ, ПО КОИТО ДА РАЗБЕРЕТЕ СЪОТНОШЕНИЕТО НАТРИЙ/КАЛИЙ

1. Надбъбречни показатели за сила. И натрият, и калият са свързани с дейността на надбъбречните жлези . Алдостеронът , e надбъбречен кортикален хормон, причинява задържане на натрий и засяга също и серумния калий. Повишеното съотношение на натрий/калий в повечето случаи е показател за известна надбъбречна сила. Ниското съотношение натрий/калий е индикатор за надбъбречна слабост. Това е така, независимо от нивата на натрий и калий.

2. Електрическо зареждане и разреждане и потенциал на клетъчната мембрана. Натрият се изпомпва от клетките, докато калият се изпомпва в клетките чрез така наречения механизъм на натриева помпа. Това причинява електрически заряд или потенциал във всички клетъчни мембрани. Той е много важен за нашето здраве. По-високото съотношение натрий/калий е свързано с по-висок електрически заряд на клетките или състояние на зареждане. Ниското съотношение натрий/калий е свързано със състояние на разреждане и по-нисък електрически потенциал между вътрешната и външната страна на клетките. Много фактори могат да повлияят на това, като състоянието на клетъчните мембрани и др. Съотношението Na/K обаче е добър цялостен индикатор за електрическия баланс на клетките по отношение на тяхната извънклетъчна среда.

Това трябва да се противопостави на съотношението калций/магнезий, което измерва електрическия потенциал или заряда на човек по отношение на неговата или нейната извънтелесна или външна физическа и друга среда. Това е интересно сравнение, което се потвърждава на практика.

3. Ин и Ян. По-високото съотношение на натрий/калий определено е повече ян. По-ниското съотношение определено е повече ин в природата.

4. Индикатор за движение. Идеята на движението е, че от определени показатели в минерален анализ на косата, може да се каже как човек се движи напред в живота си. Това е фина концепция, но понякога много полезна. Когато е повишено, съотношението натрий/калий се свързва с движение в правилната посока и по-бързо движение напред. Когато е ниско, съотношението е свързано с обръщане на движението, забавяне и изтощение . Обръщането или движението назад е обяснено по-долу по-подробно.

5. Любов срещу воля. Както натрият, така и калият са енергийни минерали . Те са разтворители и контролират другите минерали, защото могат да ги разтворят. Това е философска концепция, която е валидна на физическо ниво. С други думи, те са регулатори на другите минерали, като са мощни разтворители.

Натрият се свързва повече със сила и мощ. Тя е представена от надбъбречните жлези, които са много повече от жлезите „бий се или бягай“, както се преподава в часовете по физиология и медицинските училища.

 

Калият се свързва повече с качеството на волята. Развитието насърчава това по много начини. Калият е представен повече от щитовидната жлеза, която има много общо с регулирането на калия.

Натрият покрива и предпазва калия. Когато натрият е висок спрямо калия, например, човек обикновено има много сила или енергия, с която да функционира и да изразява своята воля. Когато съотношението е ниско обаче, няма достатъчно любов или сила, за да се покрие своенравието на човека. В резултат на това винаги настъпва дегенерация на тялото. Наричам го катаболно състояние, което просто означава, че се случва повече разрушаване, отколкото повече изграждане на тялото.

6. Системата от енергийни центрове на тялото. Натрият е по-свързан с първия и втория център на физическото тяло, където се намират надбъбречните жлези. Калият се свързва повече с дисбалансите в четвъртия и петия център на физическото тяло, където се намира щитовидната жлеза. Повишеното или нормално съотношение натрий/калий показва по-добър баланс на енергийните центрове като цяло, отколкото ниското съотношение натрий/калий.

7. Директен индикатор за степента на окисление. Високото съотношение натрий/калий е по-скоро свързано с увеличаване или ускоряване на скоростта на окисление. Ниското съотношение натрий/калий е по-свързано с колапс или забавяне на скоростта на окисление. Всъщност това е отличен показател . Това има много общо с електрическия аспект на това съотношение, обяснено по-долу.

8. Хормонални взаимоотношения. Хормоналните взаимоотношения са груби асоциации. Въпреки това, те са много важни и интересни. Сред надбъбречните хормони натрият е по-свързан с алдостерона (про-възпалителен хормон), докато калият е по-свързан с кортизола и кортизона (противовъзпалителни хормони). Натрият е по-свързан с бързодействащите надбъбречни хормони, докато калият е по-свързан с по-дългодействащите или по-бавно действащите надбъбречни хормони. При женските хормони натрият е по-свързан с нивата на естроген, докато калият е по-свързан с нивата на прогестерон . Това може да стане важно при състояния като предменструален синдром и естрогенна доминация. Поради тази причина по-високото съотношение на натрий/калий може да бъде по-свързано с доминирането на естроген, въпреки че това не винаги е така, тъй като много хора с ниско съотношение Na/K също имат известно доминиране на естроген поради чернодробна токсичност и мудност.

9. Индикатор за възпаление. По- високият алдостерон от кортизола, представен от високото съотношение натрий/калий, е по-свързан с възпаление, тъй като алдостеронът е по-провъзпалителен хормон, докато кортизолът и кортизонът са повече противовъзпалителни хормони.

Обратно, по-ниският алдостерон и по-високите нива на кортизол или кортизон, представени от по-ниско съотношение на натрий/калий, се свързват повече с дегенеративно състояние, отколкото с възпалително. Това може също да се нарече по-катаболно състояние или състояние, при което тялото разгражда тъкан по-бързо, отколкото регенерира тъкан. Известно е, че разграждането на тъканите и катаболизмът са свързани с кортизола и кортизона.

10. Индикатор за разпадане на тъкан или катаболизъм. Ниското съотношение натрий/калий е важен индикатор за прекомерен катаболизъм или разграждане на тъканите.

11. Остър срещу хроничен стрес. Високото съотношение Na/K е по-свързано с по-остър стрес, докато ниското Na/K е по-свързано с хроничен стрес.

12. Диабет, сърдечни заболявания и злокачествени заболявания. Ниското съотношение Na/К е силно свързано с дисбаланс на кръвната захар и диабет. Свързва се и с развитието на рак и сърдечно-съдови заболявания като инфаркти и инсулти.

13. Важен показател за травма. Въпреки че не винаги е така, съотношението натрий/калий по-малко от 1 при човек е свързано със скрита или явна травма. Това е обсъдено по-подробно по-долу.

14. Важен емоционален/ментален показател. Леко повишеното съотношение на натрий/калий се свързва с по-положителна реакция към живота, гледане в бъдещето, оптимизъм и движение напред. Ниското съотношение на натрий/калий се свързва с по-негативно отношение, хроничен стрес и отрицателни емоции като чувство на неудовлетвореност, негодувание и враждебност.

Други минерални връзки.

Цинкът повишава калия и намалява натрия. Медта, напротив, повишава натрия и има тенденция да понижава калия. Това е един от начините, по които тези минерали контролират нивата на макроминералите или електролитите.

Ефекти на други минерали върху съотношението натрий/калий. Много минерали повишават съотношението като манган, хром и селен. Други са желязо, алуминий, никел и може би други.

 

Витамините също могат да повлияят на съотношението. Повечето витамини от В-групата повишават съотношението. Витамините A и D са склонни да го намалят малко. Витамин Е има тенденция да го повишава много и понякога опасно, ако човек приема над 1000 IU естествен витамин Е дневно. Мастните киселини (витамин F) могат да го намалят. Витамин С има тенденция да повишава съотношението.

 

ПОВЕЧЕ ПОДРОБНОСТИ ЗА ВИСОКОТО СЪОТНОШЕНИЕ NA/K

Тъй като съотношението натрий/калий се покачва при минерален анализ на косата над около 5 или може би 6, е вероятно да се появят повече симптоми, включващи това съотношение. Те могат да включват склонност към остър стрес, възпаление или болка някъде в тялото . Други симптоми могат да включват задържане на вода, оток и може би по-високо кръвно налягане или лабилно или променливо кръвно налягане поради задържане на вода и/или бъбречен стрес. Това са сред видните физически симптоми, които идват с по-високи нива на алдостерон по отношение на кортизола, например.

Когато съотношението е над около 12, това е индикатор за чернодробен и бъбречен стрес в някои случаи. Интересното е, че това се открива и при ниско съотношение натрий/калий.

Съотношението Na/K и ПМС. При жени на определена възраст високото съотношение на натрий/калий може да бъде по-свързано с високо естрогенно предменструално напрежение, симптоми на възпаление, гняв, акне, подуване на корема и подуване и чувствителност на гърдите. Като общо правило съотношението натрий/калий се повишава преди менструалния цикъл.

Емоционални и умствени симптоми на високо съотношение натрий/калий. Те могат да включват склонност към гняв или остър емоционален стрес. Леко високото съотношение може също да показва насоченост към бъдещето, движение напред в живота и по-положителен, ориентиран към бъдещето светоглед.

СИМПТОМИ НА НИСКО СЪОТНОШЕНИЕ НАТРИЙ/КАЛИЙ

Физически симптоми. Д-р Ек установи, че ниското съотношение на натрий/калий е свързано с умора, непоносимост към захар и въглехидрати, алергии, надбъбречна слабост, хронични инфекции, чернодробен и бъбречен стрес, сърдечно-съдов стрес, намален имунен отговор и вероятно злокачествено заболяване, и по-катаболно състояние или състояние на разпадане на тъканите. Горните физически и физиологични дисбаланси могат да бъдат разширени. Например, разграждането на тъканите може да причини артрит, язви и практически всяко друго заболяване в зависимост от това къде се случва разрушаването на тъканите. Сърдечно-съдовият стрес може лесно да доведе до инфаркт или инсулт и т.н.

Психични и емоционални симптоми. Д-р Ек установи, че ниското съотношение на натрий/калий в повечето случаи е свързано с негативно мислене и негативни емоции. Основни сред тях са разочарованието, негодуванието и враждебността. В много случаи се свързва и с намалена осведоменост, хроничен стрес и „удряне на главата си в стена, когато вратата е наблизо”.

Когато съотношението е по-малко от 1, често човек има скрити травми, които не осъзнава. Много ниското съотношение натрий/калий може би може да бъде защита срещу усещането за болка от травмата. Това всъщност може да накара човека да изглежда по-малко емоционален. Когато съотношението Na/K се доближи до около 1 по време на терапия, травмите могат да излязат на повърхността, причинявайки повече чувства на гняв, депресия или други с нарастването на осъзнаването.

Степента на ниско съотношение натрий/калий е важна. Както физическите, така и емоционалните симптоми са склонни да стават по-изразени, когато съотношението натрий/калий стане по-ниско. Съотношение по-малко от около 2 е умерено, докато съотношение по-малко от 1 се счита за екстремно.

Травма и Na/K. Съотношение натрий/калий по-малко от 1:1 наричаме травма Na/K. Причината е, че всеки път, когато съотношението Na/K е толкова ниско, човекът обикновено е преживял травма.

Точки на травма и съотношение натрий/калий. Интересен феномен е, че изглежда има две травматични точки, свързани със съотношението Na/K.

Те са Na/K = 0,4 до 0,5 и

Na/K = 0,9 до 1,0.

Това знание е важно, защото човек лекува и преминава през тези точки на травма, често чувствата и спомените за травмата ще изплуват. Следователно, всеки път, когато дадено лице има съотношение натрий/калий по-малко от около 0,9 и особено ако е по-малко от 0,4, е полезно човекът да бъде предупреден, че той или тя може да изпита необичайни или неприятни мисли или чувства, докато се лекуват и техните съотношения Na/K се увеличават

Количествено определяне на ниско съотношение Na/K. Това е много полезно за оценка на степента на надбъбречен бърнаут при минерален анализ на косата:

1. Na/K между 1,7 и 2,4 = единичен модел с ниско съотношение

2. Na/K между 1 и 1,6 = модел с двойно ниско съотношение

3. Na/K между 0,5 и 0,9 = троен модел с ниско съотношение

4. Na/k по-малко от 0,5 = модел с четворно ниско съотношение

 

СТРЕС И СЪОТНОШЕНИЕТО НАТРИЙ/КАЛИЙ

Остър стрес. Високото съотношение натрий/калий при анализ на косата е по-свързано с остър стрес . Причината е следната:

1) Острият стрес предизвиква повишена активност на надбъбречните жлези.

2) Това води до повишаване на секрецията на хормона алдостерон .

3) Секрецията на алдостерон води до задържане на натрий в тялото от бъбреците. Така нивото на натрий в меките тъкани се повишава. Задържането на натрий от алдостерона е част от алармената реакция или реакцията на борба-бягство при стрес. В началото на алармената реакция нивото на калий остава ниско. По този начин, при тест за тъканни минерали, съотношението на натрий към калий е повишено в началото на алармения стадий на стреса.

Хроничен стрес. Обратно, ниското съотношение натрий/калий е по-свързано с хроничен стрес и обикновено със стадия на изтощение при стрес. Това е така, защото ниското съотношение натрий/калий е индикатор за надбъбречна слабост.

Остър стрес или тревожни реакции при бавно окисление. Някои хора питат как е възможно да има тревожна реакция, ако човек е бавен окислител или е в стадий на изтощение от стрес. Отговорът е, че бързото и бавното окисление са показатели за повече ян или повече ин телесна ситуация или поза. Те също така се свързват с алармения стадий и стадият на изтощение от стрес според стресовата теория на болестта.

Въпреки това, д-р Ек установи, че в рамките на бавно окисление или етап на изтощение от стрес или състояние на ин, човек все още може да предизвика остра реакция на стрес. Това се показва от високо съотношение натрий/калий и е често срещано явление. Всъщност е от съществено значение, ако човек иска да излезе от бавното окисление.

Двоен остър стрес. Бързият окислител с високо съотношение на натрий/калий е модел на двойно възпаление.

Двоен хроничен стрес. Бавен окислител с ниско съотношение натрий/калий означава модел на двойно изчерпване, което определено е по-малко желателно.

ПОВЕЧЕ ЗА ВЪЗПАЛЕНИЕТО

Алдостеронът е провъзпалителен хормон. Има тенденция да увеличава възпалението в тялото. Кортизолът и кортизонът, свързани повече с нивата на калий, са противовъзпалителни хормони, защото намаляват възпалението. Двата вида хормони трябва да бъдат в добър баланс един с друг за оптимално здраве. Човек с високо съотношение натрий/калий може да отделя повече алдостерон в сравнение с кортизола. Тъй като има повече провъзпалителен хормон, в тялото съществува тенденция към възпаление. Това е особено вярно, когато съотношението натрий/калий е по-голямо от 10:1. Възпалението може да бъде под формата на всеки “ ит „, като артрит, бурсит, колит или тендинит. Това е склонност към болки. Високото съотношение на натрий/калий също е тенденция към умствена възбуда. Съотношение, което е между 3 и 6, предполага човек, който гледа напред. Съотношение по-голямо от 6:1 предполага агресивност и гняв.

СИМПАТИКОВА ДОМИНАНТНОСТ – ВТОРИЧЕН ИНДИКАТОР Е ВИСОКОТО СЪОТНОШЕНИЕ НА НАТРИЙ/КАЛИЙ

Съотношение на натрий/калий в косата над или около 5 или 6 също е индикатор за симпатикова доминантност. Това са хора, които прекомерно използват симпатиковата нервна система или нервната система за борба или бягство. Те обикновено са много активни, умствено, физически или и двете. Тенденцията е по-голяма, когато съотношението Na/K е над около 12.

Тези хора може да прекаляват с упражненията, да тичат много, да се тревожат много или по някакъв друг начин да се поддържат в режим на битка или бягство. Имайте предвид, че тялото се изтощава от тази тенденция и е преминало в парасимпатиково състояние на бавно окисление. Въпреки това, човекът продължава да използва симпатиковата система, вместо да забавя. Това пречи на възстановяването на здравето.

Забележка: по-често срещаният индикатор за симпатикова доминация е ниското ниво на калий, а не съотношението натрий/калий.

НЯКОИ ТОКСИЧНИ МЕТАЛИ МОГАТ ДА ПОВИШАТ СЪОТНОШЕНИЕТО НАТРИЙ/КАЛИЙ

Скритата или явна токсичност на мед, кадмий и живак обикновено повишава нивата на натрий и може да причини по-високо съотношение натрий/калий. Това е така, дори ако кадмият или живакът са скрити в телесните тъкани и не се разкриват при теста за коса. Тъй като кадмият, медта или живакът се елиминират, повторен анализ на минералите ще разкрие подобрено съотношение натрий/калий.

Изключение е, ако се извърши повторен тест по време на елиминиране на токсичен метал. Съотношението натрий/калий може временно да се покачи или спадне, тъй като всеки токсичен метал се елиминира. Това се случва, защото металите стимулират/влияят на бъбреците. Това може да доведе до временно изкривяване на съотношението натрий/калий. Съотношението ще се нормализира, когато елиминирането на метала приключи.

АЛУМИНИЕВАТА ТОКСИЧНОСТ, ЗАЕДНО С БИОНЕНАЛИЧНОТО ЖЕЛЯЗО И/ИЛИ МАНГАН, МОГАТ ДА ПОВИШАТ СЪОТНОШЕНИЕТО НАТРИЙ/КАЛИЙ

По-високото съотношение на натрий към калий може също да се дължи на натрупване на токсични количества алуминий в тялото. Така ще се повиши съотношението Na/K, както и излишъкът от биологично недостъпен манган или желязо. Това е много често срещана ситуация и важи за почти всички бавни окислители. Изглежда, че металите са под формата на оксиди, които са вредни и могат да причинят окислително увреждане и дразнене на тъканите. Dr. Lawrence Wilson нарича тези метали amigos (приятели)

Манганът и желязото не са токсични метали. Въпреки това, когато присъстват в излишък, обикновено в бионедостъпна форма, те изглежда повишават нивото на натрий по отношение на нивото на калий. Това може да се случи, защото те стимулират надбъбречните жлези, или може би бъбреците, или може би други структури, по такъв начин, че да променят баланса на натрий спрямо калий. Ние знаем това, защото когато излишъкът от тези метали се елиминира, съотношението на натрий към калий намалява, често значително.

Amigos. Тъй като те често се срещат заедно в тялото, тези метали се наричат амиго. Някои други минерали могат да бъдат в амиго или оксидна форма, включително хром, селен, мед, никел, бор, ванадий, молибден, кобалт и може би други също.

КОНСУМАЦИЯ НА СОЛ И СЪОТНОШЕНИЕТО НАТРИЙ/КАЛИЙ

Много хора приемат, че високото съотношение натрий/калий показва прекомерен прием на сол. Макар и да е вярно, в много случаи яденето на сол има малко влияние върху съотношението натрий/калий.

Високо съотношение често се среща при хора, които не консумират никаква сол! Основните причини за високо съотношение натрий/калий са прекомерната секреция на алдостерон поради стрес или гняв, токсични метали или дефицит на цинк и магнезий. Яденето на сол играе второстепенна роля.

Препоръчваме на всички да избягват трапезната сол, която е храна с много лошо качество. Може да смени с морска сол (нерафинирана сол), която съдържа повече магнезий и микроелементи. Препоръчваме леко ограничаване на солта, когато съотношението натрий/калий е над 12, особено ако кръвното налягане е повишено. Въпреки това, обикновено не е необходимо да се елиминира изцяло солта от диетата. Освен това морската сол често се понася много по- добре от готварската.

СТРЕС НА БЪБРЕЦИ И ЧЕРЕН ДРОБ И ИМУНЕН ОТГОВОР

Съотношение натрий/калий по-голямо от около 10 или по-малко от около 1,5 често показва бъбречен стрес, чернодробен стрес и може би нарушен имунен отговор.

БИОНЕНАЛИЧЕН НАТРИЙ И КАЛИЙ

Това е по-напреднала тема. Изглежда, че натрият и калият може не винаги да действат като разтворители и регулатори в тялото. Изглежда, че понякога нормално или дори повишено ниво на натрий или калий в косата, например, може да се дължи на бъбречен стрес или може би други фактори. Може да не е толкова бионаличен за тялото за определени цели.

Тъй като токсичните метали се отстраняват, нивото може да намалее или да се повиши при повторен тест на минералния анализ на косата. Дори и да намалее, метаболитният ефект на натрия и/или калия може да се увеличи. Обяснението може да е, че първоначалното ниво не отразява целия бионаличен натрий и калий, докато при повторния тест натрият и/или калият може да са станали по-достъпни за определени метаболитни цели. Това се нуждае от повече изследвания.

КОМБИНИРАНИ МОДЕЛИ, ВКЛЮЧВАЩИ СЪОТНОШЕНИЕТО НАТРИЙ/КАЛИЙ

Те са много и включват:

1. Моделът на купата (повишено съотношение Ca/Mg и ниско съотношение Na/K).

2. Хълмист модел (ниско съотношение Ca/Mg с повишено съотношение Na/K).

3. Модел на двойно високо съотношение (повишено съотношение Ca/Mg с повишено съотношение Na/K).

4. Модел с двойно ниско съотношение (ниско съотношение Ca/Mg с ниско съотношение Na/K).

5. Симпатикова доминация (често повишеното съотношение Na/K е част от или подсилва този важен модел).

6. Бързо с инверсия (бързо окисляване с ниско съотношение Na/K).

ПО-НАПРЕДНАЛИ КОНЦЕПЦИИ

Съотношението на натрий към калий в меките тъкани на човека е може би най-критичното съотношение, което трябва да се има предвид, когато се тълкува минерален анализ на коса. Не съм сигурен защо това е така, но това беше абсолютна истина за моя учител, д-р Пол С. Ек. Съгласен съм с него, въпреки че всички причини за това не са ясни. Основно поради тази причина д-р Ек настоява косата да не се мие в лабораторията. Измиването на косата в лабораторията винаги води до изкривяване на нивата и съотношението на натрий и калий, тъй като натрият и калият са силно водоразтворими елементи.

Също вярно за животните. Съотношението натрий/калий е критично не само за хората. Също така изглежда критично и за животни от всички видове.

Също така важи за растенията и храните. Всъщност това е вярно за растенията. Също така важи за почвата и за скалите и други минерали. Това е доста необичайно и говори за универсалност на съотношението на натрий към калий в цялата природа, както жива, така и нежива. Съотношението при хората е около 2,5. При животните е около 0,5. При растенията има тенденция да бъде между 0,1 и 0,2. В почвата има тенденция да бъде около 0,12-0,15. В минералите има тенденция да бъде приблизително 0,02, въпреки че варира за всеки минерал. Ще забележите, че докато човек се придвижва нагоре по стълбата на сложността на живота, съотношението нараства с около 5 пъти всеки път.

В храните съотношението варира много в зависимост от естеството на храната и как е отгледана, къде е отгледана и т.н.

ВРЪЗКИ И СЪОТНОШЕНИЕТО NA/K

В отношенията между мъжете и жените съотношението също има значение. Трябва да е около 10-12:1, мъж към жена, ян към ин. Не може обаче да се измери в натрия и калия в косата. Вместо това ми казаха, че се измерва в съотношението индий към рубидий. (Не съм потвърдил това обаче.)

Това може да се нарече съотношение на връзката, тъй като има много общо с щастието на една двойка. Сега нека разгледаме защо съотношението натрий/калий може да е толкова важно и значението му на ниво физика.

НАТРИЙ/КАЛИЙ И РАК

Странно, ракът може да повиши ниско съотношение на натрий/калий. Ракът е свързан с прекомерно желязо, в някои случаи и желязото може да повиши съотношението. Естрогенът може също да повиши съотношението натрий/калий понякога и това е свързано с растежа на трофобластните клетки. Трофобластът е нормална клетъчна линия, която може да причини рак, когато расте на неправилно място или време. Някои химиотерапевтични средства повишават съотношението натрий/калий. В някои случаи това е известно, докато в други действието на лекарството или други противоракови вещества или билки не е добре разбрано. Ракът обаче е много повече от просто ниско съотношение натрий/калий, защото виждаме много хора с ниско съотношение, които нямат рак. Д-р Ек обаче установи, че ниското съотношение натрий/калий е свързано с наличието на рак.

НАТРИЙ КЪМ КАЛИЙ, ОСНОВНА ТРАНСМУТАЦИЯ

Защо съотношението натрий/калий е толкова важно се свързва с теорията за биологичната трансмутация на елементите . Тази теория е изложена най-красноречиво от френския учен от двадесети век, д-р Луис Кервран. Той е автор на чудесна, лесно разбираема книга, озаглавена „ Биологични трансмутации“ Теорията твърди, че действието на определени хормони, ензими и/или микроорганизми може, при подходящи обстоятелства, да промени един елемент в друг при ниски температури и налягания. Д-р Кервран предлага редица доказателства за тази теория, които, поне според мен, са трудни за опровергаване. Те включват такива експерименти като отбелязването, че пилетата отделят много повече калций в черупките на яйцата си, отколкото пилетата приемат с храната си. Как е възможно това, трябва да се запитаме? Може би д-р Кервран греши, но не съм виждал експерименти или доказателства за противното. Д-р Кервран също така включва химичните формули в книгата си, за да предложи как работят трансмутациите и много от тях са прости.

Глава 6 в книгата е озаглавена Основни трансмутации , а подзаглавие се нарича Съотношението натрий/калий . В тази глава д-р Кервран отбелязва, че надбъбречният хормон алдостерон изглежда способен да трансформира натрий в калий. Като доказателство той отбелязва, че при хора с болестта на Адисон, състояние на нисък алдостерон, нивото на натрий намалява, а нивото на калий се повишава.

NA/K И ДВИЖЕНЕ НА ЕНЕРГИЯТА НАДОЛУ ПРЕЗ ТЯЛОТО

Преместването или изтласкването на етерната енергия надолу от главата към краката увеличава Na/K чрез преместване на електрони надолу към краката, оставяйки главата по-електроположителна, а краката по-електроотрицателни. Това ефективно повишава съотношението Na/K в цялото тяло и особено в главата.

ПРОМЕНИ В СЪОТНОШЕНИЕТО NA/K ПО ВРЕМЕ НА ПРОГРАМИТЕ ЗА РАЗВИТИЕ

Много често съотношението натрий/калий се движи многократно нагоре и надолу, когато човек следва програма за развитие. Това често се забелязва при повторни анализи на минерали. Покачването и спадането на съотношението Na/K по време на програмата изобщо не е проблем. Всъщност това е нормално и добре. Това се случва, например, ако човек елиминира токсичен метал или ако проследи отново инфекция, или може би ако проследи отново травма, която е причинила гняв или страх. Моля, имайте предвид, че подобни промени са абсолютно нормални.

Голяма промяна в съотношението Na/K, преди да е време за повторен тест на минералния анализ на косата.

От време на време съотношението Na/K се променя от високо на ниско или обратно, или варира много по някакъв друг начин, преди да дойде време за повторен анализ на минералите. Много пъти човек започва да се чувства зле, като правило, защото програмата за развитие вече не е правилна.

Ако цинкът вече не е необходим, често човекът става много уморен и може би депресиран. Ако Limcomin вече не е необходим, човек може да стане раздразнителен, ядосан или да има болка някъде в тялото

Ако подозирате, че това се е случило, моля, свържете се с вашия консултант по разработка и го помолете да провери дали вашата програма се нуждае от промяна. Понякога може да направи това и да разработи нова програма, без да се нуждае от анализ на косата, въпреки че не е толкова точено. Повече триметилглицин , когато съотношението натрий/калий е по-малко от 0,4. Ако съотношението натрий/калий е по-малко от около 0,4 mg%, малко повече TMG често е полезно.

Източник:https://www.drlwilson.com/articles/SODIUM-POT%20RATIO.HTM?fbclid=IwAR18idlBFJgaN186E3QBB2qL3tttp4M5hn89rkHm9wVIbGShhFknV3vJo8Y

СЪОТНОШЕНИЕТО НАТРИЙ/КАЛИЙ

от д-р Лорънс Уилсън

октомври 2022 г., LD Wilson Consultants, Inc.

Цялата информация в тази статия е само за образователни цели. Не е за диагностициране, лечение, предписване или лечение на каквато и да е болест или здравословно състояние.

Лесно може да се напише цяла книга за съотношението на натрий към калий при минерален анализ на тъканта на косата. Д-р Ек нарича това съотношение коефициент на жизненост .

По-рано той го нарича съотношение живот-смърт, тъй като е толкова важно. Може също да се нарече електрическо съотношение или вътрешно съотношение.

Съотношението Na/K при повторен тест е напълно различно от това при първоначален тест. По-голямата част от тази статия се отнася само за Na/K при първоначален тест.

При повторен тест съотношението Na/K може да варира доста-от високо до много ниско, тъй като химията на тялото се ребалансира, докато тялото елиминира токсичните метали и докато възстановява травмите. Тези колебания не означават много, освен че в тялото се случват много промени.

Идеално съотношение.

Д-р Ек установява, че идеалното съотношение натрий/калий в коса е около 2,5. Откриваме, че добър диапазон е между около 2,4 и до около 4 или дори 5 при човек. При животните идеалът е по-близо до 0,5. При растенията е по-близо до 0,1. Съотношението натрий/калий е мярка за електрическия потенциал през клетъчните стени.

ЗАБЕЛЕЖКА: Важно е пробата от коса да не се мие в лабораторията за точни показания на натрий и калий.

ТЕМИ, ПО КОИТО ДА РАЗБЕРЕТЕ СЪОТНОШЕНИЕТО НАТРИЙ/КАЛИЙ

1. Надбъбречни показатели за сила. И натрият, и калият са свързани с дейността на надбъбречните жлези . Алдостеронът , e надбъбречен кортикален хормон, причинява задържане на натрий и засяга също и серумния калий. Повишеното съотношение на натрий/калий в повечето случаи е показател за известна надбъбречна сила. Ниското съотношение натрий/калий е индикатор за надбъбречна слабост. Това е така, независимо от нивата на натрий и калий.

2. Електрическо зареждане и разреждане и потенциал на клетъчната мембрана. Натрият се изпомпва от клетките, докато калият се изпомпва в клетките чрез така наречения механизъм на натриева помпа. Това причинява електрически заряд или потенциал във всички клетъчни мембрани. Той е много важен за нашето здраве. По-високото съотношение натрий/калий е свързано с по-висок електрически заряд на клетките или състояние на зареждане. Ниското съотношение натрий/калий е свързано със състояние на разреждане и по-нисък електрически потенциал между вътрешната и външната страна на клетките. Много фактори могат да повлияят на това, като състоянието на клетъчните мембрани и др. Съотношението Na/K обаче е добър цялостен индикатор за електрическия баланс на клетките по отношение на тяхната извънклетъчна среда.

Това трябва да се противопостави на съотношението калций/магнезий, което измерва електрическия потенциал или заряда на човек по отношение на неговата или нейната извънтелесна или външна физическа и друга среда. Това е интересно сравнение, което се потвърждава на практика.

3. Ин и Ян. По-високото съотношение на натрий/калий определено е повече ян. По-ниското съотношение определено е повече ин в природата.

4. Индикатор за движение. Идеята на движението е, че от определени показатели в минерален анализ на косата, може да се каже как човек се движи напред в живота си. Това е фина концепция, но понякога много полезна. Когато е повишено, съотношението натрий/калий се свързва с движение в правилната посока и по-бързо движение напред. Когато е ниско, съотношението е свързано с обръщане на движението, забавяне и изтощение . Обръщането или движението назад е обяснено по-долу по-подробно.

5. Любов срещу воля. Както натрият, така и калият са енергийни минерали . Те са разтворители и контролират другите минерали, защото могат да ги разтворят. Това е философска концепция, която е валидна на физическо ниво. С други думи, те са регулатори на другите минерали, като са мощни разтворители.

Натрият се свързва повече със сила и мощ. Тя е представена от надбъбречните жлези, които са много повече от жлезите „бий се или бягай“, както се преподава в часовете по физиология и медицинските училища.

 

Калият се свързва повече с качеството на волята. Развитието насърчава това по много начини. Калият е представен повече от щитовидната жлеза, която има много общо с регулирането на калия.

Натрият покрива и предпазва калия. Когато натрият е висок спрямо калия, например, човек обикновено има много сила или енергия, с която да функционира и да изразява своята воля. Когато съотношението е ниско обаче, няма достатъчно любов или сила, за да се покрие своенравието на човека. В резултат на това винаги настъпва дегенерация на тялото. Наричам го катаболно състояние, което просто означава, че се случва повече разрушаване, отколкото повече изграждане на тялото.

6. Системата от енергийни центрове на тялото. Натрият е по-свързан с първия и втория център на физическото тяло, където се намират надбъбречните жлези. Калият се свързва повече с дисбалансите в четвъртия и петия център на физическото тяло, където се намира щитовидната жлеза. Повишеното или нормално съотношение натрий/калий показва по-добър баланс на енергийните центрове като цяло, отколкото ниското съотношение натрий/калий.

7. Директен индикатор за степента на окисление. Високото съотношение натрий/калий е по-скоро свързано с увеличаване или ускоряване на скоростта на окисление. Ниското съотношение натрий/калий е по-свързано с колапс или забавяне на скоростта на окисление. Всъщност това е отличен показател . Това има много общо с електрическия аспект на това съотношение, обяснено по-долу.

8. Хормонални взаимоотношения. Хормоналните взаимоотношения са груби асоциации. Въпреки това, те са много важни и интересни. Сред надбъбречните хормони натрият е по-свързан с алдостерона (про-възпалителен хормон), докато калият е по-свързан с кортизола и кортизона (противовъзпалителни хормони). Натрият е по-свързан с бързодействащите надбъбречни хормони, докато калият е по-свързан с по-дългодействащите или по-бавно действащите надбъбречни хормони. При женските хормони натрият е по-свързан с нивата на естроген, докато калият е по-свързан с нивата на прогестерон . Това може да стане важно при състояния като предменструален синдром и естрогенна доминация. Поради тази причина по-високото съотношение на натрий/калий може да бъде по-свързано с доминирането на естроген, въпреки че това не винаги е така, тъй като много хора с ниско съотношение Na/K също имат известно доминиране на естроген поради чернодробна токсичност и мудност.

9. Индикатор за възпаление. По- високият алдостерон от кортизола, представен от високото съотношение натрий/калий, е по-свързан с възпаление, тъй като алдостеронът е по-провъзпалителен хормон, докато кортизолът и кортизонът са повече противовъзпалителни хормони.

Обратно, по-ниският алдостерон и по-високите нива на кортизол или кортизон, представени от по-ниско съотношение на натрий/калий, се свързват повече с дегенеративно състояние, отколкото с възпалително. Това може също да се нарече по-катаболно състояние или състояние, при което тялото разгражда тъкан по-бързо, отколкото регенерира тъкан. Известно е, че разграждането на тъканите и катаболизмът са свързани с кортизола и кортизона.

10. Индикатор за разпадане на тъкан или катаболизъм. Ниското съотношение натрий/калий е важен индикатор за прекомерен катаболизъм или разграждане на тъканите.

11. Остър срещу хроничен стрес. Високото съотношение Na/K е по-свързано с по-остър стрес, докато ниското Na/K е по-свързано с хроничен стрес.

12. Диабет, сърдечни заболявания и злокачествени заболявания. Ниското съотношение Na/К е силно свързано с дисбаланс на кръвната захар и диабет. Свързва се и с развитието на рак и сърдечно-съдови заболявания като инфаркти и инсулти.

13. Важен показател за травма. Въпреки че не винаги е така, съотношението натрий/калий по-малко от 1 при човек е свързано със скрита или явна травма. Това е обсъдено по-подробно по-долу.

14. Важен емоционален/ментален показател. Леко повишеното съотношение на натрий/калий се свързва с по-положителна реакция към живота, гледане в бъдещето, оптимизъм и движение напред. Ниското съотношение на натрий/калий се свързва с по-негативно отношение, хроничен стрес и отрицателни емоции като чувство на неудовлетвореност, негодувание и враждебност.

Други минерални връзки.

Цинкът повишава калия и намалява натрия. Медта, напротив, повишава натрия и има тенденция да понижава калия. Това е един от начините, по които тези минерали контролират нивата на макроминералите или електролитите.

Ефекти на други минерали върху съотношението натрий/калий. Много минерали повишават съотношението като манган, хром и селен. Други са желязо, алуминий, никел и може би други.

 

Витамините също могат да повлияят на съотношението. Повечето витамини от В-групата повишават съотношението. Витамините A и D са склонни да го намалят малко. Витамин Е има тенденция да го повишава много и понякога опасно, ако човек приема над 1000 IU естествен витамин Е дневно. Мастните киселини (витамин F) могат да го намалят. Витамин С има тенденция да повишава съотношението.

 

ПОВЕЧЕ ПОДРОБНОСТИ ЗА ВИСОКОТО СЪОТНОШЕНИЕ NA/K

Тъй като съотношението натрий/калий се покачва при минерален анализ на косата над около 5 или може би 6, е вероятно да се появят повече симптоми, включващи това съотношение. Те могат да включват склонност към остър стрес, възпаление или болка някъде в тялото . Други симптоми могат да включват задържане на вода, оток и може би по-високо кръвно налягане или лабилно или променливо кръвно налягане поради задържане на вода и/или бъбречен стрес. Това са сред видните физически симптоми, които идват с по-високи нива на алдостерон по отношение на кортизола, например.

Когато съотношението е над около 12, това е индикатор за чернодробен и бъбречен стрес в някои случаи. Интересното е, че това се открива и при ниско съотношение натрий/калий.

Съотношението Na/K и ПМС. При жени на определена възраст високото съотношение на натрий/калий може да бъде по-свързано с високо естрогенно предменструално напрежение, симптоми на възпаление, гняв, акне, подуване на корема и подуване и чувствителност на гърдите. Като общо правило съотношението натрий/калий се повишава преди менструалния цикъл.

Емоционални и умствени симптоми на високо съотношение натрий/калий. Те могат да включват склонност към гняв или остър емоционален стрес. Леко високото съотношение може също да показва насоченост към бъдещето, движение напред в живота и по-положителен, ориентиран към бъдещето светоглед.

СИМПТОМИ НА НИСКО СЪОТНОШЕНИЕ НАТРИЙ/КАЛИЙ

Физически симптоми. Д-р Ек установи, че ниското съотношение на натрий/калий е свързано с умора, непоносимост към захар и въглехидрати, алергии, надбъбречна слабост, хронични инфекции, чернодробен и бъбречен стрес, сърдечно-съдов стрес, намален имунен отговор и вероятно злокачествено заболяване, и по-катаболно състояние или състояние на разпадане на тъканите. Горните физически и физиологични дисбаланси могат да бъдат разширени. Например, разграждането на тъканите може да причини артрит, язви и практически всяко друго заболяване в зависимост от това къде се случва разрушаването на тъканите. Сърдечно-съдовият стрес може лесно да доведе до инфаркт или инсулт и т.н.

Психични и емоционални симптоми. Д-р Ек установи, че ниското съотношение на натрий/калий в повечето случаи е свързано с негативно мислене и негативни емоции. Основни сред тях са разочарованието, негодуванието и враждебността. В много случаи се свързва и с намалена осведоменост, хроничен стрес и „удряне на главата си в стена, когато вратата е наблизо”.

Когато съотношението е по-малко от 1, често човек има скрити травми, които не осъзнава. Много ниското съотношение натрий/калий може би може да бъде защита срещу усещането за болка от травмата. Това всъщност може да накара човека да изглежда по-малко емоционален. Когато съотношението Na/K се доближи до около 1 по време на терапия, травмите могат да излязат на повърхността, причинявайки повече чувства на гняв, депресия или други с нарастването на осъзнаването.

Степента на ниско съотношение натрий/калий е важна. Както физическите, така и емоционалните симптоми са склонни да стават по-изразени, когато съотношението натрий/калий стане по-ниско. Съотношение по-малко от около 2 е умерено, докато съотношение по-малко от 1 се счита за екстремно.

Травма и Na/K. Съотношение натрий/калий по-малко от 1:1 наричаме травма Na/K. Причината е, че всеки път, когато съотношението Na/K е толкова ниско, човекът обикновено е преживял травма.

Точки на травма и съотношение натрий/калий. Интересен феномен е, че изглежда има две травматични точки, свързани със съотношението Na/K.

Те са Na/K = 0,4 до 0,5 и

Na/K = 0,9 до 1,0.

Това знание е важно, защото човек лекува и преминава през тези точки на травма, често чувствата и спомените за травмата ще изплуват. Следователно, всеки път, когато дадено лице има съотношение натрий/калий по-малко от около 0,9 и особено ако е по-малко от 0,4, е полезно човекът да бъде предупреден, че той или тя може да изпита необичайни или неприятни мисли или чувства, докато се лекуват и техните съотношения Na/K се увеличават

Количествено определяне на ниско съотношение Na/K. Това е много полезно за оценка на степента на надбъбречен бърнаут при минерален анализ на косата:

1. Na/K между 1,7 и 2,4 = единичен модел с ниско съотношение

2. Na/K между 1 и 1,6 = модел с двойно ниско съотношение

3. Na/K между 0,5 и 0,9 = троен модел с ниско съотношение

4. Na/k по-малко от 0,5 = модел с четворно ниско съотношение

 

СТРЕС И СЪОТНОШЕНИЕТО НАТРИЙ/КАЛИЙ

Остър стрес. Високото съотношение натрий/калий при анализ на косата е по-свързано с остър стрес . Причината е следната:

1) Острият стрес предизвиква повишена активност на надбъбречните жлези.

2) Това води до повишаване на секрецията на хормона алдостерон .

3) Секрецията на алдостерон води до задържане на натрий в тялото от бъбреците. Така нивото на натрий в меките тъкани се повишава. Задържането на натрий от алдостерона е част от алармената реакция или реакцията на борба-бягство при стрес. В началото на алармената реакция нивото на калий остава ниско. По този начин, при тест за тъканни минерали, съотношението на натрий към калий е повишено в началото на алармения стадий на стреса.

Хроничен стрес. Обратно, ниското съотношение натрий/калий е по-свързано с хроничен стрес и обикновено със стадия на изтощение при стрес. Това е така, защото ниското съотношение натрий/калий е индикатор за надбъбречна слабост.

Остър стрес или тревожни реакции при бавно окисление. Някои хора питат как е възможно да има тревожна реакция, ако човек е бавен окислител или е в стадий на изтощение от стрес. Отговорът е, че бързото и бавното окисление са показатели за повече ян или повече ин телесна ситуация или поза. Те също така се свързват с алармения стадий и стадият на изтощение от стрес според стресовата теория на болестта.

Въпреки това, д-р Ек установи, че в рамките на бавно окисление или етап на изтощение от стрес или състояние на ин, човек все още може да предизвика остра реакция на стрес. Това се показва от високо съотношение натрий/калий и е често срещано явление. Всъщност е от съществено значение, ако човек иска да излезе от бавното окисление.

Двоен остър стрес. Бързият окислител с високо съотношение на натрий/калий е модел на двойно възпаление.

Двоен хроничен стрес. Бавен окислител с ниско съотношение натрий/калий означава модел на двойно изчерпване, което определено е по-малко желателно.

ПОВЕЧЕ ЗА ВЪЗПАЛЕНИЕТО

Алдостеронът е провъзпалителен хормон. Има тенденция да увеличава възпалението в тялото. Кортизолът и кортизонът, свързани повече с нивата на калий, са противовъзпалителни хормони, защото намаляват възпалението. Двата вида хормони трябва да бъдат в добър баланс един с друг за оптимално здраве. Човек с високо съотношение натрий/калий може да отделя повече алдостерон в сравнение с кортизола. Тъй като има повече провъзпалителен хормон, в тялото съществува тенденция към възпаление. Това е особено вярно, когато съотношението натрий/калий е по-голямо от 10:1. Възпалението може да бъде под формата на всеки “ ит „, като артрит, бурсит, колит или тендинит. Това е склонност към болки. Високото съотношение на натрий/калий също е тенденция към умствена възбуда. Съотношение, което е между 3 и 6, предполага човек, който гледа напред. Съотношение по-голямо от 6:1 предполага агресивност и гняв.

СИМПАТИКОВА ДОМИНАНТНОСТ – ВТОРИЧЕН ИНДИКАТОР Е ВИСОКОТО СЪОТНОШЕНИЕ НА НАТРИЙ/КАЛИЙ

Съотношение на натрий/калий в косата над или около 5 или 6 също е индикатор за симпатикова доминантност. Това са хора, които прекомерно използват симпатиковата нервна система или нервната система за борба или бягство. Те обикновено са много активни, умствено, физически или и двете. Тенденцията е по-голяма, когато съотношението Na/K е над около 12.

Тези хора може да прекаляват с упражненията, да тичат много, да се тревожат много или по някакъв друг начин да се поддържат в режим на битка или бягство. Имайте предвид, че тялото се изтощава от тази тенденция и е преминало в парасимпатиково състояние на бавно окисление. Въпреки това, човекът продължава да използва симпатиковата система, вместо да забавя. Това пречи на възстановяването на здравето.

Забележка: по-често срещаният индикатор за симпатикова доминация е ниското ниво на калий, а не съотношението натрий/калий.

НЯКОИ ТОКСИЧНИ МЕТАЛИ МОГАТ ДА ПОВИШАТ СЪОТНОШЕНИЕТО НАТРИЙ/КАЛИЙ

Скритата или явна токсичност на мед, кадмий и живак обикновено повишава нивата на натрий и може да причини по-високо съотношение натрий/калий. Това е така, дори ако кадмият или живакът са скрити в телесните тъкани и не се разкриват при теста за коса. Тъй като кадмият, медта или живакът се елиминират, повторен анализ на минералите ще разкрие подобрено съотношение натрий/калий.

Изключение е, ако се извърши повторен тест по време на елиминиране на токсичен метал. Съотношението натрий/калий може временно да се покачи или спадне, тъй като всеки токсичен метал се елиминира. Това се случва, защото металите стимулират/влияят на бъбреците. Това може да доведе до временно изкривяване на съотношението натрий/калий. Съотношението ще се нормализира, когато елиминирането на метала приключи.

АЛУМИНИЕВАТА ТОКСИЧНОСТ, ЗАЕДНО С БИОНЕНАЛИЧНОТО ЖЕЛЯЗО И/ИЛИ МАНГАН, МОГАТ ДА ПОВИШАТ СЪОТНОШЕНИЕТО НАТРИЙ/КАЛИЙ

По-високото съотношение на натрий към калий може също да се дължи на натрупване на токсични количества алуминий в тялото. Така ще се повиши съотношението Na/K, както и излишъкът от биологично недостъпен манган или желязо. Това е много често срещана ситуация и важи за почти всички бавни окислители. Изглежда, че металите са под формата на оксиди, които са вредни и могат да причинят окислително увреждане и дразнене на тъканите. Dr. Lawrence Wilson нарича тези метали amigos (приятели)

Манганът и желязото не са токсични метали. Въпреки това, когато присъстват в излишък, обикновено в бионедостъпна форма, те изглежда повишават нивото на натрий по отношение на нивото на калий. Това може да се случи, защото те стимулират надбъбречните жлези, или може би бъбреците, или може би други структури, по такъв начин, че да променят баланса на натрий спрямо калий. Ние знаем това, защото когато излишъкът от тези метали се елиминира, съотношението на натрий към калий намалява, често значително.

Amigos. Тъй като те често се срещат заедно в тялото, тези метали се наричат амиго. Някои други минерали могат да бъдат в амиго или оксидна форма, включително хром, селен, мед, никел, бор, ванадий, молибден, кобалт и може би други също.

КОНСУМАЦИЯ НА СОЛ И СЪОТНОШЕНИЕТО НАТРИЙ/КАЛИЙ

Много хора приемат, че високото съотношение натрий/калий показва прекомерен прием на сол. Макар и да е вярно, в много случаи яденето на сол има малко влияние върху съотношението натрий/калий.

Високо съотношение често се среща при хора, които не консумират никаква сол! Основните причини за високо съотношение натрий/калий са прекомерната секреция на алдостерон поради стрес или гняв, токсични метали или дефицит на цинк и магнезий. Яденето на сол играе второстепенна роля.

Препоръчваме на всички да избягват трапезната сол, която е храна с много лошо качество. Може да смени с морска сол (нерафинирана сол), която съдържа повече магнезий и микроелементи. Препоръчваме леко ограничаване на солта, когато съотношението натрий/калий е над 12, особено ако кръвното налягане е повишено. Въпреки това, обикновено не е необходимо да се елиминира изцяло солта от диетата. Освен това морската сол често се понася много по- добре от готварската.

СТРЕС НА БЪБРЕЦИ И ЧЕРЕН ДРОБ И ИМУНЕН ОТГОВОР

Съотношение натрий/калий по-голямо от около 10 или по-малко от около 1,5 често показва бъбречен стрес, чернодробен стрес и може би нарушен имунен отговор.

БИОНЕНАЛИЧЕН НАТРИЙ И КАЛИЙ

Това е по-напреднала тема. Изглежда, че натрият и калият може не винаги да действат като разтворители и регулатори в тялото. Изглежда, че понякога нормално или дори повишено ниво на натрий или калий в косата, например, може да се дължи на бъбречен стрес или може би други фактори. Може да не е толкова бионаличен за тялото за определени цели.

Тъй като токсичните метали се отстраняват, нивото може да намалее или да се повиши при повторен тест на минералния анализ на косата. Дори и да намалее, метаболитният ефект на натрия и/или калия може да се увеличи. Обяснението може да е, че първоначалното ниво не отразява целия бионаличен натрий и калий, докато при повторния тест натрият и/или калият може да са станали по-достъпни за определени метаболитни цели. Това се нуждае от повече изследвания.

КОМБИНИРАНИ МОДЕЛИ, ВКЛЮЧВАЩИ СЪОТНОШЕНИЕТО НАТРИЙ/КАЛИЙ

Те са много и включват:

1. Моделът на купата (повишено съотношение Ca/Mg и ниско съотношение Na/K).

2. Хълмист модел (ниско съотношение Ca/Mg с повишено съотношение Na/K).

3. Модел на двойно високо съотношение (повишено съотношение Ca/Mg с повишено съотношение Na/K).

4. Модел с двойно ниско съотношение (ниско съотношение Ca/Mg с ниско съотношение Na/K).

5. Симпатикова доминация (често повишеното съотношение Na/K е част от или подсилва този важен модел).

6. Бързо с инверсия (бързо окисляване с ниско съотношение Na/K).

ПО-НАПРЕДНАЛИ КОНЦЕПЦИИ

Съотношението на натрий към калий в меките тъкани на човека е може би най-критичното съотношение, което трябва да се има предвид, когато се тълкува минерален анализ на коса. Не съм сигурен защо това е така, но това беше абсолютна истина за моя учител, д-р Пол С. Ек. Съгласен съм с него, въпреки че всички причини за това не са ясни. Основно поради тази причина д-р Ек настоява косата да не се мие в лабораторията. Измиването на косата в лабораторията винаги води до изкривяване на нивата и съотношението на натрий и калий, тъй като натрият и калият са силно водоразтворими елементи.

Също вярно за животните. Съотношението натрий/калий е критично не само за хората. Също така изглежда критично и за животни от всички видове.

Също така важи за растенията и храните. Всъщност това е вярно за растенията. Също така важи за почвата и за скалите и други минерали. Това е доста необичайно и говори за универсалност на съотношението на натрий към калий в цялата природа, както жива, така и нежива. Съотношението при хората е около 2,5. При животните е около 0,5. При растенията има тенденция да бъде между 0,1 и 0,2. В почвата има тенденция да бъде около 0,12-0,15. В минералите има тенденция да бъде приблизително 0,02, въпреки че варира за всеки минерал. Ще забележите, че докато човек се придвижва нагоре по стълбата на сложността на живота, съотношението нараства с около 5 пъти всеки път.

В храните съотношението варира много в зависимост от естеството на храната и как е отгледана, къде е отгледана и т.н.

ВРЪЗКИ И СЪОТНОШЕНИЕТО NA/K

В отношенията между мъжете и жените съотношението също има значение. Трябва да е около 10-12:1, мъж към жена, ян към ин. Не може обаче да се измери в натрия и калия в косата. Вместо това ми казаха, че се измерва в съотношението индий към рубидий. (Не съм потвърдил това обаче.)

Това може да се нарече съотношение на връзката, тъй като има много общо с щастието на една двойка. Сега нека разгледаме защо съотношението натрий/калий може да е толкова важно и значението му на ниво физика.

НАТРИЙ/КАЛИЙ И РАК

Странно, ракът може да повиши ниско съотношение на натрий/калий. Ракът е свързан с прекомерно желязо, в някои случаи и желязото може да повиши съотношението. Естрогенът може също да повиши съотношението натрий/калий понякога и това е свързано с растежа на трофобластните клетки. Трофобластът е нормална клетъчна линия, която може да причини рак, когато расте на неправилно място или време. Някои химиотерапевтични средства повишават съотношението натрий/калий. В някои случаи това е известно, докато в други действието на лекарството или други противоракови вещества или билки не е добре разбрано. Ракът обаче е много повече от просто ниско съотношение натрий/калий, защото виждаме много хора с ниско съотношение, които нямат рак. Д-р Ек обаче установи, че ниското съотношение натрий/калий е свързано с наличието на рак.

НАТРИЙ КЪМ КАЛИЙ, ОСНОВНА ТРАНСМУТАЦИЯ

Защо съотношението натрий/калий е толкова важно се свързва с теорията за биологичната трансмутация на елементите . Тази теория е изложена най-красноречиво от френския учен от двадесети век, д-р Луис Кервран. Той е автор на чудесна, лесно разбираема книга, озаглавена „ Биологични трансмутации“ Теорията твърди, че действието на определени хормони, ензими и/или микроорганизми може, при подходящи обстоятелства, да промени един елемент в друг при ниски температури и налягания. Д-р Кервран предлага редица доказателства за тази теория, които, поне според мен, са трудни за опровергаване. Те включват такива експерименти като отбелязването, че пилетата отделят много повече калций в черупките на яйцата си, отколкото пилетата приемат с храната си. Как е възможно това, трябва да се запитаме? Може би д-р Кервран греши, но не съм виждал експерименти или доказателства за противното. Д-р Кервран също така включва химичните формули в книгата си, за да предложи как работят трансмутациите и много от тях са прости.

Глава 6 в книгата е озаглавена Основни трансмутации , а подзаглавие се нарича Съотношението натрий/калий . В тази глава д-р Кервран отбелязва, че надбъбречният хормон алдостерон изглежда способен да трансформира натрий в калий. Като доказателство той отбелязва, че при хора с болестта на Адисон, състояние на нисък алдостерон, нивото на натрий намалява, а нивото на калий се повишава.

NA/K И ДВИЖЕНЕ НА ЕНЕРГИЯТА НАДОЛУ ПРЕЗ ТЯЛОТО

Преместването или изтласкването на етерната енергия надолу от главата към краката увеличава Na/K чрез преместване на електрони надолу към краката, оставяйки главата по-електроположителна, а краката по-електроотрицателни. Това ефективно повишава съотношението Na/K в цялото тяло и особено в главата.

ПРОМЕНИ В СЪОТНОШЕНИЕТО NA/K ПО ВРЕМЕ НА ПРОГРАМИТЕ ЗА РАЗВИТИЕ

Много често съотношението натрий/калий се движи многократно нагоре и надолу, когато човек следва програма за развитие. Това често се забелязва при повторни анализи на минерали. Покачването и спадането на съотношението Na/K по време на програмата изобщо не е проблем. Всъщност това е нормално и добре. Това се случва, например, ако човек елиминира токсичен метал или ако проследи отново инфекция, или може би ако проследи отново травма, която е причинила гняв или страх. Моля, имайте предвид, че подобни промени са абсолютно нормални.

Голяма промяна в съотношението Na/K, преди да е време за повторен тест на минералния анализ на косата.

От време на време съотношението Na/K се променя от високо на ниско или обратно, или варира много по някакъв друг начин, преди да дойде време за повторен анализ на минералите. Много пъти човек започва да се чувства зле, като правило, защото програмата за развитие вече не е правилна.

Ако цинкът вече не е необходим, често човекът става много уморен и може би депресиран. Ако Limcomin вече не е необходим, човек може да стане раздразнителен, ядосан или да има болка някъде в тялото

Ако подозирате, че това се е случило, моля, свържете се с вашия консултант по разработка и го помолете да провери дали вашата програма се нуждае от промяна. Понякога може да направи това и да разработи нова програма, без да се нуждае от анализ на косата, въпреки че не е толкова точено. Повече триметилглицин , когато съотношението натрий/калий е по-малко от 0,4. Ако съотношението натрий/калий е по-малко от около 0,4 mg%, малко повече TMG често е полезно.

Източник:https://www.drlwilson.com/articles/SODIUM-POT%20RATIO.HTM?fbclid=IwAR18idlBFJgaN186E3QBB2qL3tttp4M5hn89rkHm9wVIbGShhFknV3vJo8Y

Leave a Comment