Сдружение „Всяка дума“ съвсем скоро ще излезе от първите седем.

Сдружение „Всяка дума“ съвсем скоро ще излезе от първите седем. По случай навлизането в осмата ни година, екипът на сдружението, в партньорство с Окси фор лайф, иска да подари на родителите комплект от флаш карти с трийсетте най-важни параметри на доброто развитие. Те ще използват картите, за да се ориентират къде се намира детето им спрямо средната широка норма за постиженията на развитието през първите две години. Идеята е картите да се разпространяват безплатно в родилни домове и педиатрични кабинети, както и да бъдат качени на сайта на организацията.
За целта ни е нужна малко помощ от родители, вече минали по пътя на затрудненията в развитието. Ние знаем, колко трудно е да допуснеш, че нещо с детето и развитието му не се случват съвсем по учебник. Знаем също, че винаги се намира някой, който да разкаже за негова братовчедка, проговорила на 4 години с цели изречения или уж да предостави подкрепа с думите „всяко дете се развива по свой начин, не сравнявай“. В реалността обаче, едно закъснение води след себе си друго, педиатрите са претоварени и нямат възможност подробно да оценяват развитието на детето, а изоставанията от един или друг тип са епидемия.
Затова молим родители, минали по този път, да попълнят анкета, която отнема не повече от 5 минути. Тя ще ни помогне да се ориентираме, в кой период родителите срещат най-много трудности с идентифицирането на задръжките в развитието. След събиране на достатъчен брой анкети, тримата сертифицирани оценители на развитието в организацията ще изготвят картите. Целта им е да се съкрати времето от първите родителски притеснения до търсенето на помощ, както и да бъдат подкрепени родителите – никой не бива да върви по този път сам.
Благодарим Ви!

 

Leave a Comment