Световноизвестният лекар д-р Едуард Рослер: Епидемията аутизъм идва от храненето – България Днес

 

Българчетата са с нисък серотонин

Витамин C e важен

Кой е той?

Д-р Едуард Рослер е немски лабораторен лекар, собственик на eдна от малкото лаборатории в света, които изследват серотонин и допамин в червата. В България е известен сред родителите на деца от аутистичния спектър. Терапиите му са успешни, като голяма част от децата успяват да влязат в норма. Д-р Рослер ще посети България през втората седмица на януари за лекции.

– Д-р Рослер, все по-убедителни са доказателствата, че неподходящото хранене е сред причинителите на епидемията от проблеми в развитието? Каква е връзката?

– Има няколко стомашно-чревни дисфункции, които са свързани с изоставането в развитието и, ако искаме да използваме този термин – аутизма. Например дисбаланс в чревната флора, свръхрастеж на кандида (гъбички – бел. ред.) и много още. Хранителните непоносимости и алергиите очевидно играят значима роля. Особено хистамин, който се влияе от свързаните непоносимости. Те понижават серотонина (важно химическо вещество за мозъка и нервната система), а отдавна се знае, че намалените нива на тези вещества са свързани с аутистичните разстройства. Ако налице е хранителна непоносимост или алергия, то храната и напитките имат силно влияние. Но има и стомашно-чревни разстройства, несвързани с храната.

– Защо проблемите произлизат от стомаха?

– Серотонинът играе огромна роля в детското развитие. До 97% от серотонина се произвежда в червата и е ясно, че проблеми от всякакъв характер там могат да го понижат. Серотониновото производство може да се повлияе от чревно възпаление, пропускливи черва, повишен хистамин. Той пък е следствие от непоносимости и алергии. Накратко – за да понижим хистамина, ни трябва ензимът ДАО (ензимите разграждат веществата и помагат да бъдат възприети от организма – бел. ред.). Този ензим има нужда от витамин B6, като коензим (важна съставка в организма – бел. ред.). Той може да бъде понижен заради прекомерно производство на ДАО и да липсва в производството на серотонин. Но виждаме много нисък серотонин и при деца с истинска хистаминова интолерантност, когато липсва достатъчно ДАО-ензим.

– Какви са първите признаци, че детето има непоносимост към храни?

– Диария, метеоризъм, стомашни болки – това са водещите симптоми. Често може да се редуват диария със запек. Повишените нива на хистамин могат да причинят кожни проблеми, главоболие, гадене, нарушения в съня и бронхиална астма. Симптомите са многопластови. Ако родителите заподозрат непоносимост, нека изследват хистамин и ДАО във фекална проба.

– Кога най-рано могат да бъдат направени такива изследвания?

– Би било прекалено да изследваме всички деца за непоносимости или алергии. Родителите следва да обмислят такова изследване при наличие на симптоми. Анализ на чревната флора може да се направи още след първия месец на бебето. Непоносимости и алергии се откриват при деца дори под 1 годинка.

– Как повишените серотонин и хистамин се обвързват с проблемите в развитието?

– Не само богатите на хистамин храни са проблем, а и хистаминовите либератори – храни и лекарства храни, които блокират действията на ДАО ензимите. Високохистаминовите храни са тези, които са били приготвяни, „отлежавали“ дълго, например червеното вино и несвежите сирена. Малко се знае обаче за хистаминовите либератори. Има храни и напитки, които освобождават хистамина от определени клетки в тялото и това води до повишаването му, защото съдържат определени вещества – консерванти, оцветители, овкусители, ароматизиращи агенти и какво ли още не. Тези добавки в храната блокират ДАО и така хистаминът не се разгражда.

– Опасни ли са за децата безглутеновата, безмлечната и нискохистаминовата диета?

– О, не, изобщо не са опасни! Можем да махнем всички глутенови, лактозни (млечни) и хистаминосъдържащи храни без проблем за здравето, макар на практика да е трудно. Да извадим храните, които причиняват проблеми, е добър рестарт на организма, така е.

– За цял живот ли са диетите за деца с проблеми в развитието?

– Повечето хранителни режими са за определен период. Например елиминационната диета – изваждането на храни, към които детето доказано има алергия, трябва да трае поне 6 месеца. Времетраенето зависи от това, колко дълго са се образували здравословните проблеми.

– Свързани ли са начинът на хранене по време на кърмене и непоносимостите при децата?

– Няма единно мнение. Доказателства от практиката са, че се диагностицират хранителни непоносимости при деца, които са били само на кърма към момента на изследването. Трябва да се има предвид, че хистаминовите либератори минават през майчиното мляко.

– Изследвате стотици български деца във вашата лаборатория. Виждате ли общи проблеми у тях?

– Да, определено се открива повтарящ се модел при тези деца. И това е част от научно изследване, което провеждаме заедно с организацията „Всяка дума“, Станислава Чуринскйене, д-р Екатерина Тодорова, д-р Мария Савчева, д-р Таня Кадийска. Най често се срещат хистаминова интолерантност тип I или II, заедно с понижен серотонин.

– Може ли терапията за стомашно-чревните проблеми при деца с аутизъм да се комбинира с други биомедицински подходи?

– Разбира се, че може! Има множество терапевтични възможности. Да се излекуват чревната флора и възпаления е само една от задачите. Препоръчваме прием на хранителни добавки, например витамините от В-групата, много важния витамин C и какво ли още не. Витамин D например влияе на нивата на допамина и е много мощно терапевтично средство. Трябва да знаем, че проблемите в развитието са многофакторни – дори хранителните добавки и диетите са само един аспект от нужните терапии.

 

Leave a Comment