Барокамери помагат в лечението на деца с аутизъм, изоставяне в говора и церебрална парализа

Лечението с хипербарната оксигенотерапия или дишането на кислород под налягане в барокамера набира все по-голяма популярност в България като част от терапията при справяне с различни проблеми в ранното развитие:

детска церебрална парализа;

закъснения в говора, дължащи се на неврологични проблеми,

аутизъм.

В края на 2015 г. бе създаден и центърът за деца с проблеми в развитието „Всяка дума“, който помага на родители с деца с подобни проблеми. Психологът Станислава Чуринскиене, която е в основата на идеята, има богат личен опит с лечението с барокомера. Синът й проговаря късно и семейството се сблъсква с много трудности при диагностицирането на състоянието му в България и в чужбина, преди да намерят правилния подход. Тя споделя в своя блог „Хапче за проговаряне“ своя личен опит с биохимични и поведенчески подходи. Станислава ни въвежда в темата…

Кога да се безпокоим? Кои са симптомите за проблеми в ранното развитие?

Ако преди да навърши 2 години детето пада непрекъснато, имало е закъснение в прохождането, не разполага с поне минимален речников запас и способност да свърже две думи в изречение, като например „мамо, дай“, няма социални жестове (помахване за довиждане, сочене с пръст и т.н.), ако очният контакт е слаб или отсъства, ако детето извършва стереотипни движения, не играе с играчки по предназначение, движенията му са непохватни в сравнение с тези на връстниците му, не търси детска компания – тогава трябва да се предприеме консултация с детски невролог и психолог, а после и с логопед. Следва да се насочи към хипербарна оксигенотерапия, стига да няма противопоказания. В допълнение, терапията дава добри резултати при намаление на слуха в следствие неврит на слухов нерв.

Кой назначава лечението? Как протича? Има ли противопоказания?

Проблемът е , че специалистите, които изредих, биха насочили родителите към хипербарна оксигенотерапия в изключително редки случаи. Отчасти поради незнание, отчасти поради скептицизъм, чиито корени не се наемам да коментирам. Често родителите сами предприемат лечението. Факт е обаче, че то върши изключителна работа.

Терапията се състои във влизане на родителя и детето в многоместна барокамера (съществуват и едноместни, но те са изключително неподходящи за малки деца, тъй като преживяването е стресиращо за тях), повишаване на налягането до 1.5 абсолютни атмосфери (компресия), дишането на кислород през маска в продължение на около един час и сваляне на налягането (декомпресия). Децата може да протестират или да се плашат при първите 2-3 влизания, но впоследствие приемат преживяването като приключение, защото многоместната барокамера прилича на подводница или самолет. Барокамерата чисти тежки метали и чрез насищане на кръвната плазма с кислород, той попада в зоните с локален дефицит в мозъка, и така помага за изграждането на нови невронни връзки. За жалост, има противопоказания. В Европа не се допуска влизането на хора с епилепсия, докато в САЩ това не е противопоказно. Затова е разумно, преди детето да влезе в барокамера, да се направи електроенцефалография. Ограничение са още активен синузит, кухини и каверни в белия дроб, остри респираторни заболявания, нарушения на проходимостта на Евстахиевата тръба.

Какви камери са на разположение? Терапията заплаща ли се по НЗОК? Колко струва?

Барокамерите са частни. Броят им нараства сериозно напоследък, около разшумяването на изключителния терапевтичен ефект върху деца с проблеми в развитието, проговарянето, аутизъм (за сравнение, през 2005 г, едно на всеки 10 000 деца се е раждало с аутизъм, в момента е 1 на 68 и не, не е свръхдиагностициране, проблемът се разпространява в геометрична прогресия). В голямата си част са многоместни. Цените за престоя варират от 20 до 60 лв, в някои случаи на едноместни и до 100 лв, но последните не са подходящи за деца. Съветвам родителите да не се влияят нито от лъскава обстановка и много модерно изглеждащи съоръжения, нито от ниска цена. Решаващото за избор на барокамера е какъв екип я управлява и уменията на оператора, който компресира и декомпресира. Те трябва да са търпеливи, компетентни и да влагат сърце – все пак става дума за работа с деца. Разумна цена е 40 лв. Здравната каса не поема разходите.

Колко деца пациенти провеждат такова лечение? Има ли проблем с недостиг на информация по темата/ наличност на камери?

Без преувеличение – хиляди деца провеждат такова лечение. Проблемът с камерите е по-скоро с тяхното разпределение. Има в големите градове – София, Варна, Бургас, до Пловдив (в Пазарджик), но родителите от малките градове трябва да пътуват. Проблемът с информацията обаче е драматично голям. Нито лекарите, нито професионалистите в областта на детското психично здраве познават метода или насочват пациенти натам. Това е жалко, защото лишава деца и родители в беда от безценен помощник в решаването на проблемите.

Каква е международната практика?

Европейската практика е също толкова отчайваща, колкото и българската. Опитвала съм да уреждам хипербарна терапия за деца в Белгия и Германия, отговорът е твърд отпор. В САЩ обаче, барокамерата е обичаен начин за справяне с аутизма, хиперактивността с или без дефицит на внимание, дисфазията и другите проблеми с формирането на реч.

НАКРАТКО

Симптоми за проблеми в ранното развитие към втората година

Детето пада непрекъснато, имало е закъснение в прохождането, не разполага с поне минимален речников запас и способност да свърже две думи в изречение, като например „мамо, дай“, няма социални жестове (помахване за довиждане, сочене с пръст и т.н.), очният контакт е слаб или отсъства, детето извършва стереотипни движения, не играе с играчки по предназначение, движенията му са непохватни в сравнение с тези на връстниците му, не търси детска компания

Специалисти, които диагностират състоянието

детски невролог и психолог, логопед

Същност на хипербарната оксигенотерапия

Терапията се състои във влизане на родителя и детето в многоместна барокамера, повишаване на налягането до 1.5 абсолютни атмосфери (компресия), дишането на кислород през маска в продължение на около един час и сваляне на налягането (декомпресия)

Благотворно действие

Барокамерата чисти тежките метали и чрез насищане на кръвната плазма с кислород, той попада в зоните с локален дефицит в мозъка и така помага изграждането на нови невронни връзки.

Противопоказания

Ограничения : активен синузит, кухини и каверни в белия дроб, остри респираторни заболявания, нарушения на проходимостта на Евстахиевата тръба. В Европа не се допуска влизането на хора с епилепсия, докато в САЩ това не е противопоказано. Препоръчително е преди детето да влезе в барокамера, да се направи електроенцефалография.

Барокамери

Частни барокамери, лечението не се покрива от НЗОК.

Leave a Comment